Lagere zoutinname voorkomt cardiovasculaire events
09 januari 2025 - Redactieraad
Recent is een groot ‘umbrella review’ gepubliceerd, dat wil zeggen een overzichtsreview van alle beschikbare systematische reviews en meta-analyses over de impact van zoutinname op cardiovasculaire uitkomsten. Er is stevig bewijs dat aan lagere zoutinname leidt tot minder cardiovasculaire problematiek.
Er is een overvloed aan artikelen en systematische reviews met meta-analyses over de invloed van zoutinname op de cardiovasculaire gezondheid. Helaas laat de kwaliteit van sommige meta-analyses te wensen over en wordt niet altijd vermeld hoe zeker men is van de validiteit van het gebruikte wetenschappelijk bewijs.
Umbrella review
Hierom verrichtten onderzoekers, onder wie ook de Nederlandse professor Robin Vernooij (Utrecht), een zogeheten umbrella review. Een dergelijk overkoepelend review beoordeelt de sterkte en validiteit van gevonden associaties, in dit geval over lage zoutinname en cardiovasculaire uitkomsten. In totaal includeerden de onderzoekers 56 systematische reviews met meta-analyse in deze umbrella review.
Lage zoutinname gunstig voor cardiovasculaire uitkomsten
Er was sprake van matig tot sterke bewijslast dat een lagere zoutinname leidt tot een afname van de systolische bloeddruk van 2,00-8,69 mmHg. Gebruik van zoutalternatieven (substituten) leidde tot een kleine maar relevante afname van de mortaliteit, zowel ten gevolge van alle oorzaken als ten gevolge van cardiovasculaire oorzaken, Een lagere zoutinname leidt tot 12 minder sterfgevallen op de 1000 ten gevolge van alle oorzaken, en 9 minder sterfgevallen op de 1000 ten gevolge van cardiovasculaire oorzaken.
De onderzoekers concluderen dat een lage zoutinname zeer waarschijnlijk gunstig is bij de preventie van grote cardiovasculaire events, met name in populaties met juist een relatief laag cardiovasculair risico.
Bron: Yang Q, et al. Impact of sodium intake on blood pressure , mortality and major cardiovascular events: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses. Crit Rev Food Sci Nutr 2024 Dec 3:1-11.
Link: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2024.2434166