DocTalk

DocTalk is de podcastserie door Havasc.nl, het online platform voor eerstelijns zorgmedewerkers. In deze serie gaat huisarts Sebastiaan van Beek op zoek naar het verhaal achter nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cardiovasculaire aandoeningen en diabetes. Dit doet hij door medici te interviewen over hun visie op zorg, innovatie en sterke eerstelijnszorg.

#16 - Let's talk about sex. Met Nick Hoeken

Bij patiënten met cardiovasculaire aandoeningen komen seksuologische problemen vaker voor. Met seksuoloog Nick Hoeken onderzoek ik hoe we dit bespreekbaar kunnen maken.

#15 - Diabetes type 2: betere behandeling, minder complicaties. Met Dr. Martijn van den Hoogen

Internist-nefroloog dr. Martijn van den Hoogen ziet in het Erasmus MC maar al te vaak late complicaties van DM2, tot dialyse en niertransplantatie aan toe. De geupdate NHG-standaard geeft concrete handvatten om deze complicaties te voorkomen bij onze patiënten. Maar hoe passen we die toe?

#14 - Perifeer Arterieel Vaatlijden. Met Dr. Caroline Naves

Vaatchirurg Caroline Naves praat ons bij over de patient met Perifeer Arterieel Vaatlijden. Tot wanneer is het eerstelijnszorg, welke diagnostische mogelijkheden hebben we en wanneer bellen we acuut de vaatchirurg?

#13 - Het andere infarct. Met Dr. Janneke Wittekoek

Cardioloog Janneke Wittekoek: a girl with a mission! Want het hartinfarct verloopt bij sommige vrouwen nu eenmaal anders, en Janneke wil heel graag dat we als zorgverleners nóg beter begrijpen waarom.

#12 - De implementatie van de herziene DM2-Standaard: wat moeten we ermee en hoe krijgen we het voor elkaar? Met Dr. Marcel de Vries

In deze podcast gaan internist-nefroloog Marcel de Vries en huisarts Sebastiaan van Beek met elkaar in gesprek over de implementatie van de herziene NHG-Standaard Diabetes Mellitus type 2 (DM2). De medicatieparagraaf van de herziene NHG-Standaard DM2 is eind november 2021 aangepast. Zeerhoogrisicopatiënten dienen nu op een andere manier te worden behandeld dan voorheen. Wanneer heeft iemand een zeer hoog risico en hoe herken je deze patiëntengroep in de praktijk? Hoeveel zeerhoogrisicopatiënten bevinden zich in een gemiddelde huisartsenpraktijk? Tal van interessante en veelgestelde vragen over de herziene richtlijn die Marcel de Vries en Sebastiaan van Beek tijdens de podcast bespreken. Benieuwd naar de inhoud? Luister snel!

Prod 08.2023 NL-12442

#11 - Wandelen is behandelen! Met Manou van Everdinck

Vandaag is praktijkondersteuner Manou met een delegatie van 'de wandelclub' op bezoek bij onze podcast. Een bijzondere club, want ze wandelen al 5 jaar 2x per week met elkaar. Leefstijl is de hoeksteen van de behandeling van type 2 diabetes, en Manou heeft het initiatief genomen om met haar patiënten en collega's een wandelclub op te richten.

#10 - Wat je kunt leren van je patiënt die anabole steroïden gebruikt? Met Diederik Smit

Anabole steroïden worden vaker gebruikt dan ik dacht. Internist Diederik Smit is gefascineerd geraakt door deze patiëntengroep, en probeert ze te behoeden voor risico's, zoals hart- en vaatziekten. Hij blijft met ze in gesprek, geeft ze uitleg en probeert gebruik van anabolen te stoppen of afbouwen op een veilige manier.

#9 - Lekker praktisch over SGLT2. Met Adrie Schaap

Adrie Schaap is praktijkondersteuner. Al heel lang. Zelfs van voor de eerste diabetesrichtlijn. Onze diabeteszorg is veranderd, en Adrie verandert mee. Ze legt uit hoe ze de nieuwe richtlijn in de praktijk toepast.

#8 - GLP1's en het goede nieuws van de weegschaal. Met Diederik Smit, internist

Diederik Smit is internist en legt de behandeling met GLP-1 bij patiënten met diabetes type 2 nog eens uit. Van praktische toepassing naar een toekomstvisie waarin GLP1's -en haar opvolgers- mogelijk een nog veel grotere vlucht gaan nemen. Hebben we de code gekraakt wat betreft voeding en diabetes?

#7 - De apotheker als partner in eerstelijnszorg bij Afib. Met Stephan Joosten, apotheker

Met apotheker Stephan Joosten spreek ik over het belang van samenwerking binnen de eerste lijn als vangnet rondom de patiënt met atriumfibrilleren. Stephan benadrukt het nut van screening op AF om een beroerte te voorkomen. Voor de behandeling van AF wordt tegenwoordig meestal gekozen voor een DOAC. Bij het kiezen van een DOAC speelt therapietrouw een belangrijke rol.

#6 - Sara-Joan Pinto, internist en klinisch epidemioloog. Medicamenteuze behandeling van Diabetes type 2. Aan de slag met de nieuwe richtlijn!

De medicatieparagraaf van de NHG-richtlijn over diabetes type 2 is ingrijpend veranderd. Internist Sara-Joan Pinto legt uit waarom. Er blijkt voor onze hoog-risicopatiënten veel te winnen. Hoe herkennen we die groep? En hoe gaan we deze ommezwaai praktisch uitrollen?

Deze aflevering wordt mede mogelijk gemaakt door Astra Zeneca.

Ter verduidelijking van het gesprek dat Sara-Joan en ik voerden, nog een kleine toevoeging: De glucoseverlagende werkzaamheid van SGLT2-remmers is afhankelijk van de nierfunctie en is verminderd bij patiënten met een eGFR < 45 ml/min. Naar verwachting is deze afwezig bij patiënten met ernstige nierinsufficiëntie. Daarentegen blijft de werkzaamheid van SGLT2-remmers t.a.v. het reduceren van het risico op cardiovasculaire of renale complicaties wel behouden tot in elk geval een eGFR van 25 ml/min.

#5 - William van Houtum, internist-endocrinoloog. De richtlijn als houvast of als dwangbuis?

William van Houtum deelt zijn visie op de diabeteszorg, de sterke punten, de verbeterpunten. Gaat suikerziekte eigenlijk wel over suiker? Waar geeft een richtlijn houvast, wanneer woord het een dwangbuis? Tips en tricks, voor iedereen met interesse in eerstelijns zorg.

#4 - De verdieping zoeken met cardioloog Martin Hemels

De eerste aflevering van deze serie was met cardioloog Martin Hemels. Na afloop van dat gesprek waren we nog lang niet uitgepraat. Ik bezocht hem nogmaals en we spraken over het ontstaan van het ECG en over nieuwere ontwikkelingen zoals de CT-calcium. Wat is de waarde van meer diagnostiek voor ons als eerstelijns zorgmedewerkers?

#3 - De zorgverlener op de barricade. Met Ilona Statius Muller, huisart‪s‬

Ilona Statius Muller is huisarts in Amsterdam. Ze ergerde zich aan de haag van rokende mensen voor de bibliotheek. Ze besloot er iets aan te doen. Van het een kwam het ander, en voor ze het wist ontstond er een samenwerkingsverband tegen roken. Een gesprek met een bevlogen huisarts die ook buiten de spreekkamer een groot verschil weet te maken. Is de stoep van jouw praktijk al rookvrij?

#2 - Lipiden, een gecalculeerd risico? Sanne van Wissen, internist vasculair geneeskundig‪e‬

Sanne van Wissen is als internist vasculair geneeskundige verbonden aan het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam. Hij heeft veel te vertellen over lipiden. In zekere zin is hij dus lipofiel. Hoe ga je met je patiënt het gesprek aan voor risicofactoren voor hart- en vaatzieken, hoe maak je de keuzes inzichtelijk? En de ene patiënt is de andere niet, dus hoe leveren we maatwerk?

#1 - Het ritme waar je mee geboren bent. Met Martin Hemels, cardioloog

Cardioloog Martin Hemels vertelt vanuit zijn spreekkamer in het Rijnstate Ziekenhuis te Arnhem over zijn passie voor het hartritme en ritmestoornissen. We gaan in op atriumfibrilleren en hartfalen. Wat is de rol van de eerste lijn, en hoe vinden we samenwerking met de tweede lijn? Moeten we alles op alles zetten om het sinusritme te behouden? Dat is immers het ritme waarmee je geboren bent...



#0 - De juiste knopjes vinden

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...