Verhoogd risico op cardiorenale complicaties bij met SU-gecontroleerde diabetes type 2
Nederlands dataonderzoek laat zien dat ondanks conventionele behandeling met SU-derivaten en adequate cardiovasculair risicomanagement, mensen met diabetes type 2 een verhoogd risico hebben op cardiorenale complicaties, ongeacht of zij aanvullende cardiovasculaire risicofactoren hebben.
Het was tot nu toe onbekend of mensen met diabetes mellitus type 2 (DM2) die een conventionele behandeling met een sulfonylureumderivaat (SU-derivaat) krijgen en niet behoren tot een cardiovasculair zeer hoog risicogroep, ook alsnog een verhoogd risico zouden hebben op cardiovasculaire complicaties.
Cohortonderzoek
Een groep Nederlandse onderzoekers bestudeerde deze onderzoeksvraag met behulp van data uit het PHARMO Datanetwerk, dat informatie bevat van onder andere mensen met DM2 in de eerste en tweede lijn in Nederland. Zij includeerden data van 9367 patiënten met DM2 zonder een zeer hoog risico voor hart- en vaatziekten (HVZ) en een gematchte diabetesvrije populatie. Zij deelden patiënten met DM2 in twee groepen in, de MRF-groep met meerdere cardiovasculaire risicofactoren (n=6148 patiënten) en de non-RF-groep die geen risicofactoren voor HVZ hadden behoudens hun diabetes (n=3219 patiënten).
Alle DM2 patiënten hebben verhoogd cardiorenaal risico
De onderzoekers bestudeerden verschillen tussen de groepen in voorkomen van cardiorenale complicaties afzonderlijk en een samengesteld eindpunt van hartfalen, hartinfarct, beroerte, perifeer arterieel vaatlijden, niertransplantatie, dialyse, >50% daling van de eGFR en sterfte. Dit samengestelde cardiorenale eindpunt was aanwezig bij 13 gevallen per 1000 patiëntjaren. Zowel de MRF-groep als de non-RF-groep hadden een significant verhoogd risico op het samengestelde cardiorenale eindpunt. Voor de MRF-groep was dat risico 3,6 keer verhoogd vergeleken met de diabetesvrije populatie met een gecorrigeerde hazard ratio HR 3,6 (95%BI 2,1-6,3), voor de non-RF-groep waren de incidentie en het risico ook significant verhoogd t.o.v. van mensen zonder diabetes, respectievelijk 7,9 per 1000 patiëntjaren en een HR van 5,9 (2,5-13,9).
De onderzoekers concluderen hieruit dat patiënten met DM2, ondanks conventionele behandeling met SU-derivaten en adequate cardiovasculaire risicomanagement, allemaal een hoger risico hebben op cardiorenale complicaties vergeleken met mensen zonder diabetes mellitus type 2. Voor patiënten met aanvullende cardiovasculaire risicofactoren is dit risico 3,6 maal hoger. De onderzoekers benadrukken dan ook dat het risico in deze herkenbare groep niet laag is maar intermediair en hopen dat (nieuwe) richtlijnen hier apart aandacht aan zullen geven.
Bron: Stehouwer CDA, et al. Cardiorenale uitkomsten van diabetes mellitus type 2 tijdens behandeling met een sulfonylureumderivaat in de Nederlandse praktijk. Ned Tijdschr Diabet 2023 Oct;21:61-69. Link: https://link.springer.com/article/10.1007/s12467-023-1227-2