SGLT2-remmer verlaagt cardiovasculair risico bij HFpEF ongeacht de bloeddruk
24 februari 2023 - Redactieraad
Empagliflozine vermindert het risico op cardiovasculair overlijden of ziekenhuisopname voor hartfalen bij patiënten met HF en behouden ejectiefractie (HFpEF). Deze studie onderzocht of systolische bloeddruk (SBP) deze effecten beïnvloedt.
Hartfalen en bloeddruk
Hypertensie is de meest voorkomende comorbiditeit van HFpEF. SGLT2-remmers verlagen de systolische bloeddruk (SBP) bij patiënten met diabetes en hypertensie, terwijl bij hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF) alleen patiënten met een hoge baseline SBP een significante en klinisch relevant afname hadden. In de EMPEROR-Preserved studie werd het effect bestudeerd van empagliflozine op de SBP en de effecten op hartfalenuitkomsten en op de geschatte daling van de glomerulaire filtratiesnelheid (eGFR) bij verschillende baseline SBP-niveaus bij patiënten met HFpEF.
In deze studie werden 5.988 patiënten met en zonder diabetes met hartfalen en een ejectiefractie van ≥40% gerandomiseerd naar placebo of empagliflozine, bovenop hun gebruikelijke behandeling. Het primaire eindpunt was een samenstelling van cardiovasculaire sterfte of ziekenhuisopname wegens hartfalen. De deelnemers werden gegroepeerd volgens SBP bij baseline (1<10 mmHg, n=455; 110-130 mmHg, n= 2415; >130 mmHg, n=3118).
Resultaten
Gedurende een mediane duur van 26,2 maanden was de placebo-gecorrigeerde bloeddrukdaling klein en niet significant verschillend per baseline-SBP. De incidentie van cardiovasculaire sterfte of ziekenhuisopname voor HF was 8,58 bij >130 mmHg, 8,26 bij 110-130 mmHg en 11,59 voorvallen per 100 patiëntjaren bij <110 mmHg (P 0,12 vs.> 130 mmHg, P 0,08 vs. 110-130 mmHg).
Percentages van de primaire uitkomst van CV sterfte of HF ziekenhuisopname waren hoger bij lage SBP (<110 mmHg), maar de effecten van empagliflozine op HF uitkomsten waren niet significant gerelateerd aan baseline SBP. Empagliflozine verbeterde de tijd tot cardiovasculaire sterfte of ziekenhuisopname voor HF bij alle SBD-groepen. Bij het vergelijken van empagliflozine met placebo had SBP geen significant verband met bijwerkingen zoals hypotensie, volumedepletie en acuut nierfalen.
Conclusie
Empagliflozine vermindert het risico op ziekenhuisopname voor hartfalen, cardiovasculaire sterfte en eGFR-afname onafhankelijk van de baseline SBP. Deze analyse laat zien dat empagliflozine veilig en effectief kan worden gebruikt zonder dat bloeddruk een belangrijke moderator is van het effect van het geneesmiddel. Een lage SBP mag geen barrière zijn voor het starten van een behandeling met empagliflozine bij patiënten met HFpEF.
Bron: Böhm M et al. Eur Heart J. 2023;44:396-407. doi: 10.1093/eurheartj/ehac693. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36478225/