Roken belangrijke risicofactor voor HF
23 juni 2022 - Redactieraad
Deze studie toont aan dat huidig roken op een dosis-respons manier is geassocieerd met een verhoogd risico op HF. Ook benadrukt de studie het belang van preventie en stoppen met roken voor de preventie van HF.
Roken wordt algemeen erkend als een risicofactor voor hartfalen (HF). Er zijn maar weinig studies die het verband hebben bestudeerd tussen het roken van sigaretten / stoppen met roken en hartfalen (zowel met behouden ejectiefractie (HFpEF) als met verminderde ejectiefractie (HFrEF)).
Het doel van deze studie was om dit verband te onderzoeken.
Opzet
- Aantal deelnemers: 9.345 deelnemers uit het ARIC-cohort (Atherosclerosis Risk In Communities) zonder voorgeschiedenis van HF op baseline
- Leeftijd: 61-81 jaar; gemiddelde leeftijd 70 jaar
- Geslacht: 57% vrouwen
- Etniciteit: 21% zwart
- Bestudeerde rookparameters: rookstatus, pakjaren, intensiteit , duur en jaren sinds stopzetting
- Eindpunt: aantal nieuwe gevallen van HF
Resultaten
Tijdens een mediane follow-up van 13 jaar ontwikkelden 1.215 patiënten HF. Vergeleken met mensen die nooit hadden gerookt, hadden huidige rokers meer kans op een HF-geval, zowel HFrEF als HFpEF, met aangepaste HR's ∼2. Voormalige rokers hadden ook meer kans om HF te ontwikkelen dan mensen die nooit hadden gerookt, maar niet in dezelfde mate als huidige rokers.
De resultaten varieerden per pakjaren roken, aangezien deelnemers die langer rookten een groter risico hadden op HF in vergelijking met degenen die korter rookten. Een langere periode van stoppen met roken was geassocieerd met een lager risico op HF, maar een significant verhoogd risico hield aan tot enkele decennia voor zowel HFpEF als HFrEF.
Wat betekent deze studie voor de praktijk?
De strijd tegen roken in al zijn vormen moet worden voortgezet, terwijl stoppen met roken proactief moet worden gestimuleerd. Effectieve interventies voor het stoppen met roken moeten aan iedereen worden aangeboden, vooral degenen met een verhoogd risico op hartfalen.
Bron: Ding N, et al. J Am Coll Cardiol. 2022;doi:10.1016/j.jacc.2022.03.377. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35680180/