Plantaardige vleesvervangers verlagen cholesterol en gewicht

23 januari 2025 - Redactieraad
istock03906484-10.jpg

Een meta-analyse heeft laten zien dat gedurende 8 weken vlees vervangen door plantaardige alternatieven een gunstig effect heeft op lichaamsgewicht, totaal cholesterol en LDL-cholesterol.

Er zijn steeds meer plantaardige vleesvervangers op de markt, maar het daadwerkelijke effect van vlees vervangen door deze plantaardige alternatieven met name voor de cardiometabole gezondheid was nog niet duidelijk.

Systematisch review en meta-analyse
Hierom verrichtten onderzoekers dit met een systematisch literatuuronderzoek plus meta-analyse. Zij doorzochten 5 databases en includeerden uiteindelijk 8 publicaties uit 7 gerandomiseerde gecontroleerde trials. In totaal besloeg dit 369 volwassenen die gedurende minimaal 8 weken vleesvervangers hadden gegeten en van wie lipidenwaarden, bloeddruk, glucosewaarden en lichaamsgewicht was bijgehouden.

Vleesvervanging verlaat cholesterol en gewicht
Van de 369 geïncludeerde mensen tussen de leeftijden van 24 en 61 jaar was 60% vrouw. Vleesvervanging door plantaardige alternatief bleek geassocieerd te zijn met een significante afname van LDL-c met -0,25mmol/l (95% BI -0,42 tot -0,08), van het totaal cholesterol met -0,29 mmol/l  (95%BI  -0,52 tot -0,06) en afname van het lichaamsgewicht met -0,72 kg (95% BI -1,02 tot -0,42). Het plantaardig vervangen van vlees gaf in 8 weken tijd geen verschil wat betreft HDL-c, triglyceriden, bloeddruk of glucose.

Volgens de onderzoekers is dit solide bewijslast dat gedurende 8 weken vlees vervangen door plantaardige alternatieven kan leiden tot een daling van het totaal cholesterol (met 6%), het LDL-c (met 12%) en het lichaamsgewicht (met 1%). De dagelijkse vleesinname vervangen door plantaardige alternatieven kan een mooie tussenstap zijn in de transitie naar een volwaardig plantaardig dieet vermelden de onderzoekers, al zijn de cardiometabole effecten van een volwaardig en compleet plantaardig dieet nog niet goed vastgesteld met onderzoek.

Bron: Fernández-Rodríguez R, et al. Plant-based meat alternatives and cardiometabolic health: A systematic review and meta-analysis. Am J Clin Nutr 2024 Dec 7:S0002-9165(24)01428-X.
Link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S000291652401428X?via%3Dihub

Terug naar overzicht
Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...